Oświadczenie Klubu: Akademia NKP Podhale

Strona główna / AKTUALNOŚCI/ Oświadczenie Klubu: Akademia NKP Podhale
2020-03-28

Oświadczenie Klubu – AKADEMIA NKP

Drodzy Rodzice zawodników AP NKP Podhale Nowy Targ!

Sport dzieci i młodzieży jest finansowany w Polsce głównie z kieszeni rodziców. Nie inaczej jest i w naszej Akademii.  85 % naszego budżet stanowią właśnie składki członkowskie. 10 % pochodzi  przychodów z działalności własnej (np. organizacja obozów, letniego wypoczynku czy 1 %). Z kolei pozostałe 5 % pozyskujemy w z innych źródeł (sponsorze, dotacje, kredyty).

Dzięki Państwa składkom pokrywamy przede wszystkim koszty związane z udziałem naszych zawodników - a Państwa dzieci - w rozgrywkach ligowych czy turniejach, opłacamy trenerów oraz regulujemy płatności związane z działalnością Akademii, takie jak ZUS czy podatki.

Nie można też zapominać o innych kosztach jakie ponosimy: wynajem bazy szkoleniowej, transport, opłaty sędziowskie czy ubezpieczenie zawodników, koszty administracyjno-księgwe.

Niestety, od momentu ogłoszenia pandemii koronowirusa w naszym państwie i co z tym związane - zawieszenie treningów w naszej Akademii,  część rodziców zaprzestała regulowania składek. Jeżeli dodamy do tego, że część rodziców zalega ze wcześniejszymi składkami z roku 2019, to stawia nas to w bardzo trudnej sytuacji.  Uzyskane z Urzędu Miasta wsparcie w postaci dotacji (która jeszcze nie wpłynęła na konto klubu), jest zdecydowanie za małe byśmy mogli sprostać wszystkim naszym zobowiązaniom.

Dosyć często się zdarza, że jesteśmy postrzegani przez niektóre osoby jak korepetytor, który pobiera wynagrodzenie za udzieloną lekcję. Niestety jest to zdecydowanie błędne myślenie. Niezależnie czy dziecko było na zajęciach, czy też nie, czy rodzic zapłacił czy nie, Akademia ponosi stałe koszty -  o których wspomnieliśmy powyżej.

Stawki wynajmu obiektów – boisk, hal są wysokie. Dotacja z Miasta nie jest w stanie zrekompensować nam nawet wyjazdów na mecze w Małopolskich Ligach. O tych i innych trudnościach nie dzielimy się z Państwem na co dzień,  musimy sobie z tym wszystkim poradzić, choć warto w tym miejscu podkreślić Państwa olbrzymie wsparcie w budowie Klubu i realizacji celów Akademii.

Te i inne sprawy chcieliśmy Państwu przybliżyć na planowanych zebraniach, niestety termin ich odbycia musimy przełożyć.

Zdajemy sobie sprawę z sytuacji gospodarczej, w jakim my wszyscy się znaleźliśmy. Dlatego staramy się znaleźć najlepsze rozwiązanie. Chcielibyśmy bardzo uniknąć najbardziej drastycznych metod w postaci rozwiązania wszystkich umów z naszymi pracownikami. Na ten moment podjęliśmy decyzję o obniżeniu im wynagrodzenia o 50 %.  Rozważamy również zawieszenie realizacji umów za obopólną zgodą. Takie decyzje rodzą dalsze skutki u każdego z naszych pracowników i w konsekwencji burzą jeden z podstawowych filarów Akademii, jakim są ludzie.

Chcąc zachować szansę egzystencji naszej Akademii w niezmienionej formie, ale też jednocześnie będąc świadomym tego, do dzieje się w dzisiejszym świecie i jakie problemy spadły na każdego z Was, wychodzimy do Państwa z propozycją obniżenia – od kwietnia -  składek o 50 procent.

Z naszej strony proponujemy zajęcia dodatkowe z motoryki lub techniki, które mogłyby zrekompensować utracone treningi w obecnym okresie. Trenerzy na bieżąco będą przygotowywać rozpiski dla zawodników na każdy tydzień.

Cel na ten moment  jest jeden – przetrwać ten trudny okres, utrzymać Akademię. Przeżyliśmy w naszej krótkiej dotychczasowej historii różne trudne i radosne chwile. Mamy się czym pochwalić. Jako pierwsi w historii mamy aż 6 zespołów w rozgrywkach Małopolskich, co było jedną z kluczowych kwestii w temacie rozwój naszych podopiecznych. Przy udziale i zaangażowaniu Klubu szkolimy dzieci w klasach sportowych od klasy 4-8 szkoły podstawowej, otwarliśmy pierwszą na Podhalu Szkołę Mistrzostwa Sportowego - Liceum Ogólnokształcące o specjalności piłka nożna oraz najważniejsze: otrzymaliśmy ZŁOTY CERTYFIKAT PZPN w zakresie szkolenia dzieci od 6 do 12 lat.

Teraz mamy znacznie trudniejszego „przeciwnika”  i dlatego prosimy o wsparcie oraz integrację całego środowiska. Tych z Państwa, którzy mają pomysły, jak w najlepszy sposób wyjść z kryzysu, zachęcamy do kontaktu i dzielenia się spostrzeżeniami.

Bez Państwa pomocy tę walkę wygrać będzie bardzo trudno.

Jesteśmy razem jak #JedenKlub #JednaRodzina!

Życzymy dużo zdrowia i szybkiego powrotu do „normalności”

Michał Rubiś - Prezes Zarządu NKP Podhale
Tomasz Gorczyk - Dyrektor Akademii